ПРИРОДОРЕСУРСНЕ ПРАВО

На цій сторінці я розміщуватиму навчально-методичний матеріал з природоресурсного права: навчальні програми тематику залікових робіт практичні завдання тощо

понеділок, лютого 20, 2006

Задачі до теми 7: Радіочастотний ресурс

Тема 7: Правове регулювання використання радіочастотного ресурсу

Задача № 70.
До вас за консультацією звернувся пан Кравченко з проханням роз’яснити, чи потрібно для установки супутникової антени отримувати дозвіл на спеціальне використання радіочастотного ресурсу? Супутникову антену планується використовувати для перегляду супутникових каналів мовлення. Чи належить такий вид використання радіочастотного ресурсу до спеціального використання радіочастотного ресурсу?
Завдання: надайте кваліфіковану відповідь на поставлені питання.

Задача № 71.
Друзі проживають у сусідніх будинках через вулицю. Вони вирішили прокласти радіозв’язок для спільної точки доступу до мережі Інтернет. Вони звернулися до вас за консультацією, чи буде така діяльність загальним використанням радіочастотного ресурсу, чи їм потрібно оформити дозвіл на спеціальне використання радіочастотного ресурсу?
Завдання: надайте кваліфіковану відповідь на поставлені питання.

Задача № 72.
До вас за консультацією звернувся приватний підприємець, який вирішив зайнятися продажем стільникових телефонів на теренах України. Він попрохав роз’яснити, чи потрібно для ввезення в Україну з-за кордону партії стільникових телефонів отримувати дозвіл від Українського державного центру радіочастот?
Завдання: надайте кваліфіковану відповідь на поставлене питання.

Задача № 73.
До вас звернулася торгівельна компанія з проханням роз’яснити, у якому порядку здійснюється ввезення в Україну радіоелектронних засобів і радіовипромінювальних пристроїв? Які документи та дозволи для цього потрібні?
Завдання: надайте кваліфіковану відповідь на поставлені питання.

Задача № 74.
Завод „Електрон” розробив новий вид радіостанції. Керівництво заводу звернулося до вас з проханням роз’яснити у якому порядку необхідно отримувати дозвіл на виробництво цієї радіостанції? Чи можна такий дозвіл отримати через адміністратора єдиної дозвільної системи?
Завдання: надайте кваліфіковану відповідь на поставлене питання.

Задача № 75.
Організація здійснювала використання радіостанції без отримання ліцензії на спеціальне використання радіочастотного ресурсу. Державна інспекція електрозв’язку України через систематичне створювання радіозавад організацією, виявила джерело радіозавад і притягнула керівництво організації до відповідальності за порушення законодавства про спеціальне використання радіочастотного ресурсу за ст. 146 Кодексу про адміністративні правопорушення. Організація оскаржила постанову про накладення адміністративного стягнення до суду. У суді представники організації обґрунтовували, що такий вид діяльності, як спеціальне використання радіочастотного ресурсу, не зазначений у переліку ліцензованих видів діяльності ст. 9 Закону України „Про ліцензування певних видів господарської діяльності” від 1 червня 2000 року. Відтак, здійснення спеціального використання радіочастотного ресурсу не підлягає ліцензуванню і організація цілком правомірно використовувала радіочастотний ресурс без отримання ліцензії.
Завдання: яке рішення має прийняти суд?

Задача № 76.
Приватний підприємець вирішив створити власну мережу кабельного телебачення. Він звернувся до вас за консультацією з проханням роз’яснити, чи потрібно йому отримувати ліцензію на спеціальне використання радіочастотного ресурсу для надання послуг кабельного телебачення?
Завдання: надайте кваліфіковану відповідь на поставлене питання.



Задача № 77.
Підприємство „Національний зв’язок” отримало всі необхідні документи на спеціальне використання радіочастотного ресурсу. Згодом, підприємство уклало договір оренди радіочастотного ресурсу з приватним підприємцем Панченком, за яким передало право на спеціальне використання радіочастотного ресурсу останньому. Органи державної податкової служби звернулися до суду з позовом про визнання недійсним зазначеного договору, позаяк Цивільний кодекс не передбачає такий вид договору як договір оренди радіочастотного ресурсу.
Завдання: яке рішення має прийняти суд?

Задача № 78.
ТОВ „Бурлака” отримало ліцензію на спеціальне використання радіочастотного ресурсу. Згодом, через технічні причини ТОВ не здійснювало використання радіочастотного ресурсу протягом року. На підставі даних радіочастотного моніторингу, Національна комісія з питань регулювання зв’язку прийняла рішення про анулювання ліцензії на спеціальне використання радіочастотного ресурсу у зв’язку з фактичним не використанням радіочастотного ресурсу протягом року. ТОВ „Бурлака” оскаржив рішення Комісії до суду. У позовній заяві представники ТОВ обґрунтовували, що отримавши ліцензію на спеціальне використання радіочастотного ресурсу вони вправі самостійно вирішувати, чи здійснювати використання радіочастотного ресурсу, чи ні.
Завдання: яке рішення має прийняти суд?

Задача № 79.
ТОВ „Крок” отримало ліцензію на спеціальне використання радіочастотного ресурсу і звернулося до Українського державного центру радіочастот з заявою про видачу висновку щодо електромагнітної сумісності радіоелектронних засобів для їх використання згідно з отриманою ліцензією. З того часу минуло два місяці, але жодної відповіді від Центру ТОВ так і не одержало. У Центрі на телефонні дзвінки відповідали, що заява ще розглядається. Тоді ТОВ „Крок” звернулося до вас за консультацією з проханням роз’яснити, протягом якого строку Український державний центр радіочастот зобов’язаний надати висновок щодо електромагнітної сумісності? Чи можливо притягнути посадових осіб Центру до відповідальності за зволікання з видачею висновку?
Завдання: надайте кваліфіковану відповідь на поставлені питання.

Задача № 80.
Аматори-радіолюбителі Петренко та Коновалюк вирішили встановити між собою радіозв’язок. Для цього вони змайстрували радіостанцію. Вони звернулися до вас за консультацією з проханням роз’яснити чи потрібно отримувати якісь дозволи на використання цієї радіостанції? Якщо потрібно, то у якому порядку належить їх отримувати?
Завдання: надайте кваліфіковану відповідь на поставлені питання.

Задача № 81.
Радіолюбитель Нечипорук вирішив придбати радіостанцію для любительського радіозв’язку. У крамниці від нього зажадали дозвіл Українського державного центру радіочастот на придбання радіоелектронного засобу. Пан Нечипорук відмовився отримувати дозвіл на придбання радіостанції, посилаючись на те, що Закон України „Про радіочастотний ресурс України” у редакції від 24 червня 2004 року не передбачає необхідності отримання такого дозволу, а тому така вимога є незаконною. Пан Нечипорук звернувся до суду з позовом про відшкодування заподіяної йому моральної шкоди і зобов’язання продавця продати йому радіостанцію без дозволу.
Завдання: яке рішення має прийняти суд?