ПРИРОДОРЕСУРСНЕ ПРАВО

На цій сторінці я розміщуватиму навчально-методичний матеріал з природоресурсного права: навчальні програми тематику залікових робіт практичні завдання тощо

понеділок, лютого 20, 2006

Задачі до теми 6: Клімат

Тема 6: Правове регулювання використання кліматичного ресурсу

Задача № 58.
Під час проходження дощових хмар над сільськогосподарськими угіддями сільськогосподарського виробничого кооперативу „Світанок” за наказом керівництва СВК здійснювався випуск в атмосферне повітря спеціальних реагентів, які зумовлювали випадання дощу на угіддях СВК. Відомості про це надійшли до державного екологічного інспектора, звернувся до СВК з вимогою припинити здійснення такої діяльності. Керівництво СВК звернулося до вас за консультацією, чи потрібно СВК з проханням роз’яснити порядок здійснення діяльності, спрямованої на штучні зміни погодних і кліматичних умов, а також яка відповідальність загрожує СВК у разі продовження здійснення подібної діяльності?
Завдання: надайте кваліфіковану відповідь на поставлені питання.

Задача № 59.
Студенти Екологічного університету вирішили для проведення експерименту розігнати дощові хмари над своїм населеним пунктом. На околицях населеного пункту вони запустили ракету зі спеціальним реагентом, яка змусила дощові хмари випустити дощ на підходах до населеного пункту. Це було помічено державним екологічним інспектором, який вирішив притягнути їх до відповідальності за ст. 781 Кодексу про адміністративні правопорушення. Студенти оскаржили постанову державного екологічного інспектора до суду, обґрунтовуючи свої вимоги тим, що вони не були суб’єктами підприємництва, а відтак – не зобов’язані отримувати дозвіл на здійснення спеціального використання кліматичного ресурсу.
Завдання: яке рішення має прийняти суд?

Задача № 60.
До вас за консультацією звернулися селяни. Вони розповіли, що на їх угіддя насувається стихійне лихо – хмари граду. Вони знайшли фахівця, який може розстріляти хмари зі спеціальних установок і запобігти негоді. Але їх цікавило чи мають право вони це робити без дозволів, чи потрібно оформити на такий вид діяльності якийсь дозвіл. Якщо потрібно, то в якому порядку він оформлюється?
Завдання: надайте кваліфіковану відповідь на поставлені питання.

Задача № 61.
Підприємство „Ґандж” здійснювало діяльність, пов’язану зі штучними змінами стану атмосфери та кліматичних умов в господарських цілях. Представники цього підприємства, довідавшись про впровадження в Україні єдиної дозвільної системи господарської діяльності, звернулися до вас за консультацією, чи можуть вони звертатися для отримання дозволів на спеціальне використання кліматичного ресурсу до адміністраторів дозвільної системи, чи їм обов’язково отримувати дозвіл Мін природи?
Завдання: надайте кваліфіковану відповідь на поставлені питання.

Задача № 62.
До вас за консультацією звернулися представники підприємства, яке займалося діяльністю, пов’язаною зі штучними змінами стану атмосфери та погодних умов. Вони попрохали розтлумачити, які методи зміни клімату і погодних умов є не забороненими законодавством України? Які види реагентів можна для цього використовувати?
Завдання: надайте кваліфіковану відповідь на поставлені питання.

Задача № 63.
Фірма, яка торгувала нафтопродуктами, регулярно ввозила на терени України етилований бензин. Коли ж 15 січня 2003 року вона спробувала ввезти чергову партію етилованого бензину, митниця відмовилася пропускати вантаж, мовляв, етилований бензин справляє негативний вплив на атмосферне повітря, тому заборонений законодавством України. Фірма вирішила оскаржити дії митників до суду.
Завдання: яке рішення має прийняти суд?

Задача № 64.
Представники ТОВ „Веселка” звернулися до вас за консультацією, чи можуть вони ввозити в Україну бромистий метил, який потрібний їм для виробничої діяльності? Вони підтримували ділові зв’язки з європейськими компаніями, але вони прочули, що бромистий метил належить до речовин, що руйнують озоновий шар, а тому підлягає забороні.
Завдання: надайте кваліфіковану відповідь на поставлені питання.

Задача № 65.
Фірма звернулася до вас за консультацією з проханням роз’яснити у якому порядку потрібно оформлювати дозвіл на ввезення в Україну озоноруйнівних речовин? Чи дозволяється взагалі ввезення на територію України таких речовин? Чи дозволяється виробництво таких речовин на території України?
Завдання: надайте кваліфіковану відповідь на поставлені питання.

Задача № 66.
Підприємство використовувало у своїй діяльності метан. Коли підприємству надійшла вигідна пропозиція з-за кордону щодо постачання метану, керівництво звернулося до вас за консультацією, чи дозволяється ввезення в Україну метану, який, як відомо, є парниковим газом, що зумовлює глобальні зміни клімату?
Завдання: надайте кваліфіковану відповідь на поставлені питання.

Задача № 67.
Пан Лещенко за фахом є метеорологом. Він вирішив заснувати свою фірму з метерологічних спостережень і розробки прогнозів погоди. Відтак, він звернувся до вас за консультацією, чи дозволяє законодавство України здійснювати приватні метеорологічні спостереження і розробляти прогнози погоди? Чи потрібно оформлювати якісь дозволи на такі види діяльності?
Завдання: надайте кваліфіковану відповідь на поставлені питання.

Задача № 68.
У санаторії „Ватра” встановили додаткову плату за користування кліматичним ресурсом, яка входила у вартість санаторно-курортних послуг. Адміністрація санаторію пояснила це тим, що лікувальний ефект відпочинку у санаторії зумовлюється особливими кліматичними умовами. Ці умови, таким чином, є товаром, який реалізується санаторієм у складі вартості санаторно-курортних послуг. Один із відпочиваючих вирішив, що дії адміністрації санаторію є незаконними, позаяк кліматичний ресурс використовується на праві загального використання – за його використання не можна стягувати плату. Тому він звернувся до органів із захисту прав споживачів з вимогою усунути порушення прав громадян.
Завдання: до яких дій має вдатися орган із захисту прав споживачів? Чи допустив санаторій „Ватра” порушення законодавства?

Задача № 69.
Внаслідок штормових погодних умов садибі фермера Шаврочука було завдано істотних збитків. Він звернувся до суду з позовом до України, вимагаючи від держави відшкодування завданих йому збитків. У позовній заяві пан Шаврочук обґрунтовував свої вимоги тим, що кліматичний ресурс перебуває у державній власності, відтак – держава зобов’язана відшкодувати збитки, заподіяні її власністю.
Завдання: яке рішення має прийняти суд?