ПРИРОДОРЕСУРСНЕ ПРАВО

На цій сторінці я розміщуватиму навчально-методичний матеріал з природоресурсного права: навчальні програми тематику залікових робіт практичні завдання тощо

понеділок, лютого 20, 2006

Задачі до теми 5: Повітряний простір

Тема 5: Правове регулювання використання повітряного простору

Задача № 46.
Над земельною ділянкою, що належала на праві власності пану Левицькому, районна рада вирішила прокласти канатну дорогу для підйому туристів на гору. Згідно з проектом канатна дорога мала проходити на висоті 25 метрів над поверхнею землі. Пан Левицький оскаржив рішення районної ради на суду, посилаючись на те, що відповідно до ст. 79 Земельного кодексу атмосферний простір над його земельною ділянкою є його приватною власністю, а тому прокладення канатної дороги у приватному повітряному просторі без укладення договору купівлі-продажу або оренди повітряного простору є порушенням його права приватної власності, яке згідно зі ст. 41 Конституції України є непорушним.
Завдання: яке рішення має прийняти суд?

Задача № 47.
На новорічні свята мерія міста Одеси вирішила влаштувати святковий феєрверк та салют. Передбачалося, зокрема запуск ракет на висоту понад 150 метрів. Представники мерії звернулися до вас за консультацією чи потрібно їм отримувати дозвіл для цього. Якщо потрібно, то в якому порядку він надається?
Завдання: надайте кваліфіковану відповідь на поставлені питання.

Задача № 48.
На одеських пляжах останнім часом спостерігаються польоти автожирів для рекреаційних чи рекламних потреб. Представники муніципалітету звернулися до вас за консультацією з проханням роз’яснити, чи такі польоти можуть здійснюватися без дозволів, чи на це потрібно оформити дозвіл у державних органів? Чи можуть органи місцевого самоврядування заборонити такий вид діяльності, або вимагати отримання дозволів на такі польоти?
Завдання: надайте кваліфіковану відповідь на поставлені питання.

Задача № 49.
До вас за консультацією звернулася туристична фірма, яка вирішила організувати центр польотів дельтапланів. Вона звернулася до вас за консультацією: в яких випадках на польоти дельтапланів не потрібно отримувати жодних дозволів, а коли – треба. У якому порядку оформлюються такі дозволи?
Завдання: надайте кваліфіковану відповідь на поставлені питання.

Задача № 50.
Цегельний завод здійснював викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря згідно з отриманим дозволом і затвердженими нормативами ГДВ. Керівництву заводу надійшов лист від Державного підприємства обслуговування повітряного руху України про необхідність отримання дозволу на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря від Українського центру планування використання повітряного простору України та регулювання повітряного руху. У листі зазначалося, що забруднення атмосферного повітря заводом погіршувало видимість для літальних апаратів, що створювало загрозу безпеки авіації. Керівництво заводу звернулося до вас за консультацією з проханням роз’яснити, чи повинен завод отримувати ще один дозвіл на викиди забруднюючих речовин від Украероцентру, якщо він вже має дозвіл Мінприроди? Також керівництво заводу попрохало розтлумачити порядок отримання дозволу на використання повітряного простору.
Завдання: надайте кваліфіковану відповідь на поставлені питання.

Задача № 51.
Група підлітків виготовила невелику повітряну кулю і заради забави вирішила запустити її у небо. Коли ж вони запустили кулю у небо, до них підійшов міліціонер і склав протокол про порушення ст. 111 Кодексу про адміністративні правопорушення. Він вирішив притягнути їх до відповідальності за порушення правил використання повітряного простору.
Завдання: Чи законними були дії міліціонера?

Задача № 52.
Ви вирішили відправитися у навколосвітню подорож на повітряній кулі. Чи потрібно для цього отримувати якісь дозволи від державних органів? Якщо потрібно, то до яких державних органів ви будете звертатися для здійснення цього виду діяльності?
Завдання: надайте кваліфіковану відповідь на поставлені питання.

Задача № 53.
Пан Свердловський на своєму городі підготував для запуску повітряну кулю. До нього підійшов міліціонер і запитав, чи має пан Свердловський необхідний для цього дозвіл. Пан Свердловський пояснив, що оскільки земельна ділянка належить йому на праві приватної власності, відповідно до ст. 79 Земельного кодексу повітряний простір над нею – його приватна власність, а тому він не повинен отримувати жодних дозволів на використання свого приватного повітряного простору. Міліціонер з такими міркуваннями не погодився і притягнув пана Свердловського до адміністративної відповідальності за ст. 111 Кодексу про адміністративні правопорушення. Пан Свердловський оскаржив постанову міліціонера до суду.
Завдання: яке рішення має прийняти суд?

Задача № 54.
Пан Яремчик вирішив придбати собі приватного літака. Він звернувся до вас за консультацією, чи може він мати літак на праві приватної власності? Чи потрібно йому отримувати якісь дозволи на придбання літака? Який порядок отримання дозволів на польоти приватних літаків у повітряному просторі України?
Завдання: надайте кваліфіковану відповідь на поставлені питання.

Задача № 55.
До вас за консультацією звернулися представники будівельної компанії. Під час розгляду проекту будівництва багатоповерхового будинку в органах архітектури їм повідомили, що для будівництва такого високого будинку їм потрібно отримати дозвіл у військових підрозділах протиповітряної оборони. Вони прохають вас роз’яснити, чи повинні вони такий дозвіл отримувати? Якщо повинні, то в якому порядку він видається?
Завдання: надайте кваліфіковану відповідь на поставлені питання.

Задача № 56.
На повітряний простір над городом пана Мелещенка заходили гілки дерев з сусіднього городу. Пан Мелещенко зажадав від сусіда припинити вторгнення у його приватний повітряний простір і позрубувати зайві гілки. Сусіда відмовився це зробити, мовляв, повітряний простір за законодавством України не може бути приватизований, тому він здійснює його загальне використання у такий спосіб. Пан Мелещенко тоді вкрадьки самостійно зрубав гілки, що вторгалися у його приватний повітряний простір. Сусіда подав позов до суду про відшкодування завданих йому збитків. У суді пан Мелещенко пояснив, що у такий спосіб він усунув порушення своєї приватної власності на повітряний простір.
Завдання: яке рішення має прийняти суд?

Задача № 57.
До вас за консультацією звернулися громадяни, що мешкали поблизу літовища. Вони попрохали вас роз’яснити чи можна встановити якісь сервітути чи обмеження на використання повітряного простору над їх селом: вони нарікали що польоти літаків над їх територією заподіюють шкоду свійській худобі – вони зазнають у зв’язку з цим збитків, а також стан їхнього здоров’я погіршився.
Завдання: надайте кваліфіковану відповідь на поставлені питання.