ПРИРОДОРЕСУРСНЕ ПРАВО

На цій сторінці я розміщуватиму навчально-методичний матеріал з природоресурсного права: навчальні програми тематику залікових робіт практичні завдання тощо

понеділок, лютого 20, 2006

Задачі до теми 10: Рослинний світ

Тема 10: Правове регулювання використання рослинного світу

Задача № 97.
Для розширення торгівельної площі директор фірми “Онікс” найняв бригаду будівельників і дав їй завдання викорчувати багаторічний дуб, який заважав будівництву. Викорчуване дерево виявилося “козацьким дубом”, що охоронявся як пам’ятка історії. Державний екологічний інспектор склав протокол про екологічне правопорушення, скоєне громадянами, і направив матеріали до суду для притягнення їх до відповідальності. Суд відмовив у прийомі позовної заяви посилаючись на ту обставину, що у цьому разі треба звернутися до господарського суду з позовом до фірми.
Завдання: хто є суб’єктом відповідальності за скоєне правопорушення? Розв’язати задачу.

Задача № 98.
Напередодні Нового року працівниками міліції було затримано п. Матвієнка, що перевозив на приватному автомобілі три ялини діаметром до 10 см кожна, зрубані ним у приміському лісонасадженні поблизу с. Алтестове. Він мав намір їх продати, позаяк понад два роки ніде не працює і сталих джерел доходу не має. У ході розгляду з’ясувалося, що менш як за рік він вже притягувався за аналогічні дії до адміністративної відповідальності.
Завдання: Розв’язати справу.

Задача № 99.
30 грудня 2000 року пан Матвеєв зрубав ялинку в парку Перемоги і був затриманий співробітниками міліції за скоєне правопорушення.
В той же день працівниками ДАІ при в’їзді до міста Одеси був затриманий пан Сидоров, що перевозив на власному автомобілі три сосни діаметром 10 см кожна, зрубані ним у приміському лісозахисному насадженні біля с. Алтестове.
У приміському електропоїзді співробітники лінійного відділу міліції затримали пана Петренка з двома ялинками. При з’ясуванні обставин виявилося, що пан Петренко зрубав ялинки в Кодимському лісі. Крім того, пан Петренко за аналогічні дії торік притягувався до адміністративної відповідальності.
Завдання:
1. Охарактеризуйте види юридичної відповідальності за екологічні правопорушення.
2. Визначте вид і міру відповідальності громадян в кожному конкретному випадку названих правопорушень.

Задача № 100.
Фермер Прокопчук після жнив випалював стерню на полі, належному йому на праві приватної власності. Цей факт було встановлено державним екологічним інспектором, який попрохав фермера показати дозвіл на провадження такої діяльності. Фермер сказав, що дозволу не має, мовляв, випалювання стерні після жнив всі здійснюють – це не заборонено законом.
Завдання: чи може державний екологічний інспектор притягнути фермера до відповідальності за випалювання стерні на полі, що є його приватною власністю?